Een schattenjacht voor kleuters

on
1 reactie(s)

Mijn eerste schattenjacht organiseerde ik 3 jaar geleden voor 4 kleuters. De moeilijkheidsgraad was uiteraard dat ze niet konden lezen en dat de opdrachtjes verstaanbaar moesten zijn. Ik gebruikte dan ook vooral tekeningen en foto’s.

Wil je het zelf uitproberen? Weet dat het wel veel voorbereiding vraagt, maar met dit artikel help ik jou op weg.

Thema

Ik nam het voor de hand liggende thema: “piraten zoeken de schat”. Hun schattenjacht begon met een zelfgetekende kaart, die met een symbool aantoonde hoeveel opdrachtjes ze moesten vervolledigen om eindelijk bij de schat te geraken. De kaart gaf niet echt indicaties, maar was wel een goed hulpmiddel om te zien hoe lang ze nog moesten zoeken. Sommige kindjes zijn het snel beu en anderen zouden blijven zoeken. Op die manier konden ze afvinken en aftellen.

Schat kiezen

De schat was gewoon een aantal kindersurprise eitjes die ik verstopte in een eierdoos. Deze doos had ik als een heuse schatkist versierd. Daarop was een slot bevestigd. Tijdens één van de opdrachtjes werd de sleutel gevonden.

©doenkids

Opdrachtjes

Tijdens een speurtocht voor kleuters, moeten er niet echt specifieke opdrachtjes  zijn. Laat ze gewoon aanwijzigingen vinden die hen naar de volgende zoekplaats brengt. De aanwijzingen werden op maat van de kleuters gemaakt en brachten hen steeds dichter bij de schat.

Dit zijn een paar voorbeelden van opdrachtjes op maat van de kleuters:

 1. Detail foto van een voorwerp in het huis. Voorbeeld schilderij, vaas,… . Daar vinden ze de volgende tip. Je kunt er ook een hele fotozoekrally van maken. Een foto wijst naar de plaats waar ze nog een foto vinden, die op zijn beurt weer een volgende foto laat ontdekken, enz.
 2. Schrijf de volgende opdracht op een gekleurd papier of in een gekleurd doosje. Verstop deze in een doos vol zand (of steentjes of knikkers of kleine voorwerpen). Plaats er eveneens andere nutteloze opdrachten bij, op een ander gekleurd papiertje of doosjes. Laat de kinderen weten welke kleur ze moeten vinden. Ze moeten de juiste opdracht eruit halen.
 3. Als je de gelegenheid hebt om ook buitenshuis te gaan, dan kan je ook de speurtocht verderzetten met een foto-zoektocht. Bedenk eerst de route. Fotografeer herkenbare zaken voor de kinderen. Als je zelf niet te veel werk wilt geven of niet buitenshuis wenst te fotograferen, kan je altijd google streetview.

  ©Google Streetview
 4. Verstop één van de knuffels van de kinderen, waarop een tip staat. Laat op voorhand iemand een verhaaltje inspreken over de knuffel (of lees zelf het verhaaltje voor tijdens de schattenjacht). Het verhaaltje moet gaan over de knuffel die zich ergens verstopt heeft. Bijvoorbeeld dat hij grote honger had en in de keuken is gegaan op zoek naar voedsel. Maar plots zat hij vast in een soort kast waar het heel koud is. De kinderen moeten dan raden dat de knuffel in de frigo zit.

  teddybeer speurtocht
  ©Pexels
 5. Print een foto af van een herkenbare plaats waar ze naartoe kunnen gaan. Maak van deze foto een puzzel met evenveel stukjes puzzels als de letters van hun namen. Zet op de achterkant van elke puzzelstuk één letter van hun naam. Knip andere stukjes papier met andere letters. Tijdens de opdracht moeten ze eerst de letters van hun namen nemen. Wanneer ze alle puzzelstukjes hebben, moeten ze hiermee de puzzel maken. De afbeelding die dan tevoorschijn komt is hun volgende tip. Kunnen ze de letters van hun naam nog niet herkennen, maak dan gewoon een puzzel van één foto.
 6. Maak 3 doosjes in lego of duplo blokken met verschillende kleuren. In elk doosje vestop je een papiertje. 1 doosje bevat echter de echte aanwijzing, terwijl de andere doosjes geen bruikbare tip hebben. Teken op een stuk papier een zijkant van het juiste doosje met de juiste kleuren. Kunnen ze het patroon van de tekening terugvinden op het juiste doosje? Dan vinden ze de volgende opdracht.
 7. Een spoortocht naar de volgende opdracht is ook wel leuk. Als je dat buitenshuis doet, dan kan je gewoon met stoepkrijt de richting aanwijzen waar de kindjes moeten gaan. Laat ze één bepaalde kleur volgen en maak ze het moeilijk door ook andere pijltjes met een andere kleur te tekenen. Als je dat binnenshuis doet, kan je gewoon in gekleurd papier pijltjes uitknippen en in jouw huis rond hangen. Om het iets moeilijker te maken, kan je ze ook de kleuren van de regenboog laten volgen. Zet 7 verschillende pijlen die elk een kleur van de regenboog voorstellen. Ze moeten dan de juiste volgorde van de pijlen volgen. Hiervoor moeten ze uiteraard over een tekening van een regenboog beschikken.©Pexels
 8. Neem een aantal paar kousen. Zet de kousen uit mekaar. Neem nog één extra kous die geen paar is. In deze kous zet je de aanwijzing naar de volgende hint. De kinderen moeten dus de kousen bij mekaar zetten en zullen ontdekken dat er een kous alleen is.spel kousen samen
 9. Een plattegrond van het salon. Niet eenvoudig, maar als ze herkenbare zaken vinden op die plattegrond (televisie bijvoorbeeld), begrijpen ze wat een plattegrond is. Markeer dan op die plattegrond waar de tip verstopt is. Vind je het moeilijk om het te tekenen, dan kan je altijd een online tool gebruiken om jouw salon na te tekenen. Bijvoorbeeld: ikea home planner.

Voorbereidingstips

 1. Ik raad jullie aan om de voorbereidingen achterwaarts te beginnen. Beslis waar je de schat zult verstoppen en de eeste tip, zal de laatste zijn voor de kinderen. Met andere woorden de eerste tip, zal een aanwijziging zijn naar de schat. De volgende tip, een aanwijzing naar de tip waar de schat zich bevindt. Enz. Op die manier kan je op elk moment beslissen wanneer de voorbereidingen stoppen. Als het meer tijd in beslag neemt, kan dat wel handig zijn.
 2. Bij elke tip dat je in mekaar knutselt, vergeet niet erop te schrijven waar je deze moet verstoppen. Het zou te stom zijn dat alle voorbereidingen gedaan zijn, maar dat je niet meer weet wat de volgorde is van de opdrachtjes.
 3. Hou rekening met het publiek dat je zult hebben. Als ze snel iets beu zijn, moet het niet te lang duren. Maak het dus niet te lang. Een 6 à 7-tal aanwijzingen voor het vinden van de schat is een ideale richtlijn.
 4. Bij ongeduldige kleuters is het goed dat ze bijvoorbeeld weten hoeveel opdrachtjes ze moeten afronden voor ze de schat zullen vinden. Dit kan door middel van een soort kaart waar ze de opdrachtjes kunnen afvinken. Je kunt ze ook op voorhand muntjes geven met het aantal opdrachtjes. Bij elke opdracht moeten ze dan een muntstukje afgeven. Als ze geen muntstukjes meer hebben, zitten ze dicht bij de schat.
 5. Je kan bij de aanwijzingen ook telkens kleine beloningen Dit kan een snoepje zijn, een sticker, een knikker, … .
 6. Maak jouw schattenjacht niet met een te grote groep. Ik neem als richtlijn: aantal deelnemers moet gelijk zijn aan de gemiddelde leeftijd. Als je iets organiseert voor 4-jarigen, dan beperk je tot 4 kindjes.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel maar !

One Comment Voeg uw reactie toe

 1. Thée schreef:

  En ze kijken ieder jaar uit naar de schattenjacht !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.