9 onmisbare tools om jouw schattenjacht eenvoudiger, maar leuker te organiseren

0 reactie(s)

Naar jaarlijkse gewoonte organiseer ik tijdens het paasverlof een schattenjacht voor de jongens en de nichtjes. Ik doe dit nu al 3 jaar en kan er niet meer onder uit. Het leuke is dat we van een peuter-schattenjacht overgegaan zijn naar een kleuter-schattenjacht. En dit jaar zitten we eindelijk met 3 van de 5 kindjes die kunnen lezen. Dat maakt het iets leuker om speciale opdrachtjes te maken.

In mijn schattenjacht vertrekken ze van een opdrachtje die een indicatie geeft naar de volgende opdracht, die dan weer een hint geeft naar een 3de opdracht tot ze uiteindelijk aan de schat komen. Om de opdrachtjes op een leukere manier te presenteren, heb ik gebruik gemaakt van volgende tools.

  1. Handenalfabet

Ik heb alle letters van de opdracht omgezet naar het handenalfabet. De kindjes kregen uiteraard de betekenis van elke letter en ze moesten dan de zin herschrijven. Om jouw zin heel eenvoudig in gebarentaal om te zetten, kan je deze website gebruiken:

https://hverdonk.home.xs4all.nl/spel/spel.html

  1. Kruiswoordraadsel

Een kruiswoordraadsel is altijd leuk. Met volgende tool moet je gewoon de vragen en antwoorden uitzoeken en het kruiswoordraadsel wordt voor jou gemaakt:

http://www.woordzoekers.org/kruiswoordpuzzel-maken.html#

Maak de vragen op niveau van de kinderen.

  1. Rebus maken

Jouw opdracht in rebus vorm presenteren, vraagt meestal een beetje denkwerk. Volgende tool maakt het jou echter heel eenvoudig. Zet de opracht in deze tool en de rebus wordt voor jou gegenereerd:

http://nl.myrebus.com/

Het denkwerk is dus voor de kinderen.

  1. Spiegelbeeld

De opdracht in spiegelschrift schrijven kan ook wel een kleine moeilijkheidsgraad geven. Om zelf niet in spiegelschrift te moeten schrijven, kan je dat via deze tool laten maken:

http://sjfont.com/nl/mirrored/index.html

  1. Kabouter alphabet

Vergelijkbaar met de eerste tool. De letters worden vervangen door symbolen. De A wordt bijvoorbeeld gepresenteerd als een appel. Op die manier moeten ze alle symbolen omzetten in letters. Hier is een voorbeeld van een kabouter-ABC:

https://nl.scoutwiki.org/Kabouter-ABC

  1. Opdracht op een krantenuittreksel

Als de kindjes goed kunnen lezen en je een lange tekst hebt als opdracht, is het ook leuk om de tekst te presenteren als een krantenartikel. Met volgende tool maak je een levensechte krantenuittreksel.

https://www.fodey.com/generators/newspaper/snippet.asp

  1. Raster maken van een foto

Met deze tool kan je een pdf file creëren van een foto door deze te converteren in een raster verdeelt over verschillende pagina’s. Zo kan je heel eenvoudig een foto onderverdelen in verschillende puzzel stukjes die tijdens jouw schattenjacht op verschillende plaatsen kan verstopt worden.

http://www.rasterizer.de/index.html

  1. Online puzzel genereren

Hebben de kindjes de mogelijkheid om ook te beschikken over een computer of tablet tijdens hun zoektocht? Dan kan je online een puzzel maken die ze dan achter de computer moeten reconstrueren.

http://www.flash-gear.com/puzzle/

  1. Stem vervormer

Als de kindjes nog niet goed kunnen lezen, is het ook wel leuk om een opdracht in te spreken. Om te vermijden dat ze jou herkennen, kan je dan een programma gebruiken die jouw stem vervormt. Er bestaan er verschillende op het internet of in de verschillende app-stores. Hier heb je een voorbeeld.

https://funny-voice.nl.softonic.com/

Schatkist
©pexels

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel maar !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.